Există multe modalități de a-ți promova magazinul online, atât gratuite, cât și plătite, care te pot ajuta să obții mai mult trafic pe website-ul acestuia și, în cele din urmă, să-ți crești vânzările. Este evidentă importanța promovării unei afaceri care este fundamentată digital, deoarece crearea unui site web eCommerce este doar o parte, ce-i drept relevantă, a ecuației. Însă succesul unui magazin online este cuantificat prin rata de vânzări pe care le are, iar un simplu website nu este suficient pentru a face vânzări și a avea succes.
Descoperă cum poți să-ți transformi ideea de afacere online în realitate, ducând-o la un cu totul alt nivel și înregistrând venituri substanțiale, prin respectarea unor simple reguli de activitate!
În acest ghid vei găsi:
- Optimizare SEO
- Promovare prin Google Ads
- Promovare prin Facebook Ads
- Promovare prin recomandări
- Colaborări cu alte magazine online
Optimizare SEO
SEO se traduce prin Search Engine Optimization, adică optimizare pentru motoarele de căutare. Cu alte cuvinte, înseamnă cât de ușor este pentru motoarele de căutare să-ți găsească website-ul atunci când cineva caută un magazin ca al tău. Cu cât este mai ușor pentru motorul de căutare să-ți găsească site-ul, acesta funcționând după anumiți algoritmi cheie, cu atât mai sus pe pagina de rezultate ale căutării acesta va fi afișat. De exemplu, când o afacere se clasează ca fiind primul rezultat într-un search pe Google, este semn sigur că folosește optimizarea SEO.
Optimizarea SEO reprezintă o variabilă cheie în a avea succes în mediul digitalizat. Deoarece Google folosește inteligența artificială pentru a expune rezultate în urma căutărilor, este programat să se ghideze după anumiți parametri privitori la cuvintele cheie folosite în descrierea categoriilor, subcategoriilor, a articolelor de pe blog care fac trimiteri către anumite produse. Este vital ca un magazin online nou lansat să folosească optimizarea SEO în avantajul său maximal, nu doar pentru a atrage clienți, ci pentru a atrage trafic și, implicit, popularitate.

Promovare prin Google Ads
Google Ads este o platformă de publicitate plătită care se încadrează într-o nișă de marketing cunoscută sub numele de pay-per-click (PPC), în care tu, advertiserul, plătești per click sau per milă (cost per o mie de afișări) pentru un anunț. Google Ads reprezintă o modalitate eficientă de a atrage trafic țintă, calificat, clienți potriviți către afacerea ta, în timp ce aceștia caută produse sau servicii precum cele pe care magazinul tău online le oferă. Campaniile Google Ads te pot ajuta enorm să-ți atingi obiectivele de business și să înregistrezi venituri substanțiale.
Cu ajutorul Google Ads poți stimula semnificativ traficul pe website-ul tău, crește interacțiunea cu publicul țintă, vizibilitatea și, implicit, numărul de vizite în magazin, deci numărul potențialilor clienți. Promovarea prin Google Ads îți permite să creezi și să distribui anunțuri bine sincronizate (atât pentru telefoane mobile, cât și pentru desktop-uri) în rândul unui anumit public țintă. Acest lucru înseamnă că afacerea ta va apărea pe pagina de rezultate a motorului de căutare în momentul în care clienții ideali caută produse și servicii aferente nișei tale.
Promovare prin Facebook Ads
Promovarea prin Facebook Ads este o metodă de promovare care dă rezultate aproape de fiecare dată, atât timp cât optimizarea este făcută ca la carte. Ce-i drept, este greu să treci cu vedere potențialul de advertising al acestei platforme – cu aproape 3 miliarde de utilizatori activi, o mulțime de oameni „consumă” reclame sponsorizate pe Facebook în mod regulat. Cu toate acestea, vorbim întotdeauna despre direcționarea marketingului, motiv pentru care raza de acțiune – numărul de utilizatori activi – este doar o parte, deși esențială, a ecuației.
Un marketing de succes nu țintește toată lumea, ci persoanele potrivite, iar aici Facebook-ul este incredibil de util și practic. Când vine vorba de targetare detaliată, aproape am putea spune că Facebook Ads sunt de neegalat. Platforma de socializare culege date de la utilizatorii săi, descoperindu-le astfel de consum. Aceste informații, ulterior, îi ajută pe agenții de publicitate și advertiserii individuali să ajungă la persoanele potrivite, atunci când își livrează mesajul într-un mod adecvat, optim și potrivit.
Promovare prin recomandări
O altă strategie de promovare este cea prin recomandări. Asta înseamnă că poți lansa un proiect prin care anumite persoane să se afilieze cu magazinul tău, ceea ce înseamnă că vor primi o anumită parte din comision (per vânzare, per click) atunci când persoanele vor da click pe link-ul distribuit de persoana respectivă. Este o formă viabilă de promovare care, deseori, poate face diferența, mai ales atunci când persoanele cu care te-ai afiliat chiar știu cum să incite utilizatorii la acțiune și să le atragă atenția.
Spre exemplu, foarte multe persoane urmăresc celebrități și influenceri pentru sfaturi privitoare la ce ar trebui să cumperi, iar asta este o interfață a marketingului care a luat amploare în ultimii ani. Deși poate fi dificil să te conectezi cu „celebritățile”; influencerii din social media sunt adesea candidați de abordat când vine vorba de afiliere și parteneriate plătite. Mulți dintre ei au audiențe extinse și activează pe platforme de socializare foarte populare. Va exista un echilibru win-win de ambele părți, atât timp cât alegi persoane care activează în nișa afacerii.
Colaborări cu alte magazine online
O altă metodă de promovare magazin online este colaborarea cu alte magazine, deci promovarea reciprocă. Networking-ul nu se va demoda niciodată, deoarece „camaraderia” între companii este benefică pentru ambele părți. Dincolo de respectul reciproc, bunăvoința și încurajarea reciprocă, stabilirea unor relații excelente și solide cu alți antreprenori este una dintre cele mai bune modalități de a câștiga notorietate în jurul brandului tău și magazinului tău online. Crearea de legături și parteneriate reprezintă o variabilă importantă în domeniul antreprenoriatului, deoarece din astfel de colaborări pot ieși, deseori, rezultate uimitoare.
De asemenea, dezvoltarea unei relații puternice cu alți antreprenori pune bazele unor parteneriate viitoare. Aceste parteneriate reprezintă promovări încrucișate ale companiilor pe platformele de socializare, și nu numai, sporind exponențial potențialul tău de acoperire, deci vizibilitatea. Parteneriatele neplătite tind să fie mai puțin centrate pe plasarea evidentă a produselor și pe reclame și mai mult pe sprijinul reciproc între afaceri. La fel ca în cazul oricărui parteneriat, trebuie să iei în considerare modul în care viziunea, misiunea și valorile celuilalt magazin se aliniază cu cele ale brandului tău.
În concluzie, promovarea unui magazin online este ușoară și eficientă dacă deții instrumentele necesare. Sperăm că articolul nostru ți-a oferit o idee mai clară asupra posibilităților de promovare a unui magazin online cu resurse minime de timp și efort implicate.