Înainte de era internetului, cel mai frecvent mod în care puteai găsi întreprinderi, produse și servicii era să cauți în așa-numitul Yellow Book, adică „Pagini Aurii”. Un anuar telefonic care conținea întreaga listă de întreprinderi sau furnizori, organizată pe categorii. La începutul anilor ’90, chiar la începutul erei internetului, conceptul de „Pagini Aurii” s-a mutat pe internet, unde diferite site-uri, precum Yahoo sau Craigslist, ofereau servicii de căutare și clasificare.
Ulterior, piețele de listare au evoluat în piețe de comparare unde utilizatorii puteau compara diferiți furnizori și produsele sau serviciile pe care le oferă livrează publicului larg. Sau puteau compara recenziile companiilor. La acest nivel, piețele de profil nu aveau încă partea tranzacțională – lead-ul sau cererea de informații era, în cele din urmă, rezultatul procesului de căutare în sine. Dar lucrurile nu aveau să rămână mult timp așa.
De aici, piețele au evoluat către piețe „de la consumator la consumator” – site-uri precum Ebay, de unde consumatorii puteau cumpăra produse sau servicii de la alți consumatori. În acel moment, a început evoluția întregului ecosistem al „pieței digitalizate”. Necesitatea de a finaliza plățile a dus la dezvoltarea de portaluri de plată precum PayPal, soluții de livrare și transport, soluții de hosting online și crearea de magazine online.
Totul a devenit online, ceea ce a simplificat procesul de cumpărare, pe măsură ce nevoile au devenit din ce în ce mai mari. Piața B2B și B2C a luat avânt neașteptat, iar încetul cu încetul modelul s-a extins în toate industriile și domeniile de activitate: de la haine până la produse cosmetice, jucării și echipamente de sudură. Iar totul se datorează, în cele din urmă, magazinelor online și persoanelor care-și promovează afacerea prin intermediul acestora.

În acest ghid vei găsi:
- Ce reprezintă un site de tip magazin online?
- Care sunt avantajele unui magazin online?
- Care este diferența între un magazin online și un marketplace?
- Cât costă un magazin online?
Ce reprezintă un site de tip magazin online?
Dacă te întrebi “ce este un magazin online”, iată răspunsul! Un magazin online este, în general, un site sau o aplicație de comerț electronic unde cumpărătorii pot vedea un catalog de produse sau servicii și, respectiv, le pot achiziționa electronic. O reprezentare tipică a unui magazin online este o afacere de vânzare cu amănuntul care, de asemenea, își afișează și își comercializează produsele pe un site web cu domeniu propriu. Astfel, clienții „pot răsfoi marfa”, vedea opțiunile, un magazin online putând funcționa și fără a exista în mod fizic.
În 2021, aproape 20% din vânzările globale cu amănuntul au avut loc online. Cu alte cuvinte, încetul cu încetul, magazinele online reprezintă viitorul comerțului. În ceea ce privește elementele de construire ale unui magazin online, printre acestea se numără găsirea unui domeniu, găsirea unei platforme de hosting, alinierea acesteia cu serviciile și produsele pe care le livrezi potențialilor cumpărători, dar și crearea unei strategii de marketing bine fundamentate, solide.
Însă conform unei definiții oficiale, un magazin online reprezintă o parte integrantă a unui proces cunoscut sub numele de „cumpărături online”. Cumpărăturile online implică modul prin care vizitatorii pot cumpăra anumite produse și servicii oferite în cadrul unui anumit tip de magazin. În cadrul sistemului de cumpărături online ce definesc un magazin online, există trei moduri comune de a face afaceri B2C (”business to consumer”), B2B (”business to business”) și B2B2C, o combinație între cele două, care înseamnă ”business to business to client”.
Care sunt avantajele unui magazin online?
Există numeroase avantaje și motive întemeiate pentru a avea un magazin online. Comerțul online cu amănuntul oferă beneficii semnificative și evidente, spre deosebire de magazinele fizice, așa că nu ar trebui să te surprindă faptul că marile companii înregistrează creșteri uriașe ale vânzărilor online. Chiar dacă există persoane care întotdeauna vor considera că livrarea durează prea mult și care, de asemenea, se vor bucura în continuare mai mult de cumpărăturile tradiționale în magazinele fizice, cumpărăturile online devin din ce în ce mai populare.
În primul rând, este vorba despre comoditate. Pentru mulți clienți, principalul avantaj al cumpărării de pe un magazin online îl reprezintă faptul că, efectiv, nu este nevoie să meargă la un magazin fizic pentru a achiziționa produsul dorit. Ceea ce înseamnă că nu vor consuma carburant pentru mașină, vor economisi timp prețios și, în general, este mult mai convenabil. Totul se întâmplă printr-un simplu click, fără a fi nevoie să aștepte la cozi interminabile, iar plata este mult mai sigură, pentru o experiență a cumpărăturilor mult mai plăcută.
Iar acest lucru ne duce la un al doilea avantaj major al unui magazin online, și anume viteza. Retail-ul tradițional părea să aibă un avantaj față de cel online, întrucât cumpărăturile le puteai face instantaneu, fără a fi nevoie să aștepți. Însă, încetul cu încetul, timpul de așteptare a început să se scurteze foarte mult, produsul putând fi livrat chiar și în 1-2 zile lucrătoare. Uneori, livrarea se poate face chiar în aceeași zi, ceea ce reprezintă un avantaj imens al unui magazin online.
Este mai ieftin să cumperi ceva dintr-un magazin online decât dintr-unul fizic? În multe cazuri, da! Unele platforme îți oferă servicii de abonament anual care presupun reduceri și chiar transport gratuit pentru articolele cumpărate. Chiar și atunci când nu este cazul, cumpărătorii online pot economisi bani, deoarece au posibilitatea de a compara cu ușurință prețurile între diferite magazine online, pentru a obține cea mai bună oferă posibilă. Concurența este la un click distanță, așadar există un stimulent evident pentru a oferi cele mai mici prețuri posibile.
Prețul a fost întotdeauna un criteriu important în asigurarea vânzărilor, iar ușurința cu care poți compara prețurile diferitelor magazine online reprezintă un avantaj evident al comerțului digitalizat. De asemenea, în funcție de țară, multe magazine online nu percep taxă pentru vânzări, ceea ce oferă un avantaj competitiv uriaș comercianților care dețin un magazin online. De asemenea, în ceea ce privește prețurile de transport, multe magazine online îți oferă transport gratuit dacă atingi pragul unei anumite sume cheltuite pentru achiziție.
Nu găsești un anumit articol de îmbrăcăminte sau cartea preferată într-un magazin fizic? Nicio problemă, pentru că este foarte posibil să o găsești într-un magazin online. Aici, ajungem la un alt avantaj care face o diferență majoră între cele două tipuri de comerț: varietatea produselor.
Cu alte cuvinte, posibilitatea de a alege din mii de produse, astfel încât să achiziționezi exact ce cauți și îți trebuie. În cele din urmă, un magazin online facilitează nu doar activitatea vânzătorilor, ci și satisfacția cumpărătorilor.
Pe lângă aceste avantaje, un magazin online îți oferă posibilitatea de a-ți crește afacerea foarte rapid, de a ajunge a cât mai mulți potențiali cumpărători, de a crea strategii de marketing viabile prin care să-i fidelizezi și să îi ții aproape.
Va permite afacerii tale să funcționeze 24/24, 7/7, fără a fi nevoie să fii prezent întotdeauna într-un magazin fizic. Comenzile sunt procesate și, în zilele de lucru, pot fi ambalate și expediate către cumpărător. Așadar, deja este destul de evident cât de multe avantaje prezintă un magazin online, dincolo de posibilitățile oferite.
Care este diferența între un magazin online și un marketplace?
Un magazin online este o platformă sau un website cu domeniu propriu pe care clienții pot plasa comenzi. Cu alte cuvinte, clienții pot achiziționa, în mod direct, anumite produse, în funcție de tipul de afacere. Aceste magazine online sunt construite cu ajutorul unor platforme de comerț electronic precum WebWave sau Shopify.
În schimb, un market place este un site terț care constă în liste de produse de la mai mulți vânzători din mai multe categorii de produse. Piața are, astfel, o audiență uriașă, ceea ce înseamnă că te poți conecta cu milioane de oameni.
Cu toate acestea, există șansa ca foarte puțini dintre aceștia să ajungă vreodată să-ți viziteze propriul magazin, adică propriile produse listate pe un marketplace mai mare.
Există multe diferențe între un magazin online și un marketplace. În primul rând, este vorba despre investiție, deoarece dacă vrei să activezi pe un market place, adică să-ți listezi produsele pe această „piață digitală”, vei avea mult mai puțin de investit. Întrucât există mai mulți vânzători ale acelorași produse, acest lucru te poate ajuta să economisești bani pentru a-ți gestiona mult mai bine stocurile atunci când acestea, să zicem, sunt epuizate.
De asemenea, poți lista mult mai multe produse decât pe un magazin online, deoarece gama de produse provine de la furnizori diferiți. Costul de lansare este, de asemenea, mult mai mic, deoarece nu ești nevoit să plătești pentru un domeniu propriu, o platformă de hosting și chiar persoane care să se ocupă de codarea necesară.
Chiar dacă pentru a-ți crea un magazin online nu ai nevoie de prea multe lucruri în afara unei platforme de hosting care să te ajute să-ți dezvolți afacerea, tot este necesar să deții anumite abilități și cunoștințe de utilizare. Mai mult decât atât, este nevoie să urmărești în permanență dinamica evolutivă, să cuantifici rezultatele, să faci statistici și să urmărești comportamentul de cumpărare al clienților tăi.
În cazul în care vrei să-ți listezi produsele pe un market place online, situația se schimbă, întrucât nu va fi nevoie să respecți clauzele contractuale cu ale companiei care deține respectiva piață digitalizată și, bineînțeles, să găsești piața online de desfacere aferentă tipului tău de produse.
Cât costă un magazin online?
Dacă dorești să deschizi un magazin online pentru afacerea ta și te întrebi cât costă magazin online, trebuie să știi că, înainte de toate, este o oportunitate extraordinară de a-ți extinde aria de acoperire. Mai mult, este o oportunitate de a-ți aduce produsele și serviciile în fața unui număr mult mai mare de potențiali clienți. Totuși, ce implică un magazin online?
Ei, bine, prețurile pot să difere enorm de mult, deoarece există numeroși factori care trebuie luați în considerare. Prețurile pot varia de la 4.500 de lei până chiar la 10.000, în funcție de mărimea afacerii tale. Nu există un preț prestabilit pentru construirea unui magazin online, deoarece acesta variază, și uneori foarte mult, în funcție de ceea ce are nevoie afacerea ta pentru a fi viabilă în a activa online.
Iată câteva variabile care influențează foarte mult costul de construire a unui magazin online:
- Numele domeniului – dacă vrei să-ți construiești un magazin online (în speță, un website), vei avea nevoie de un nume de domeniu. Domeniul este ceea ce persoanele vor tasta pentru a găsi website-ul afacerii tale (cum ar fi google.com, să zicem). Cu alte cuvinte, trebuie să cumperi un nume de domeniu, astfel încât magazinul online să poată exista pe web. De unde îl procuri depinde doar de tine, astfel încât costurile pot varia mult.
- Hosting-ul – un alt aspect de luat în considerare pentru un magazin online este hosting-ul (sau găzduirea). Un site de hosting îți oferă, așadar, un loc unde să-ți listezi website-ul. Acesta îi permite magazinului tău să existe pe internet. Deși sună ciudat, există zeci de furnizori de hosting, așa că alege-l pe cel care se potrivește cel mai bine așteptărilor tale. Spre exemplu, există două tipuri de hosting: hosting partajat (site-ul este găzduit pe un server împreună cu alte site-uri, ceea ce înseamnă putere de procesare, memorie și spațiu reduse, întrucât mai multe site-uri utilizează aceleași resurse) și hosting dedicat (când site-ul este găzduit pe un singur server, dedicat în totalitate unui singur website).
- SSL (Certificat Secure Sockets Layer) – când construiești un magazin online, ai nevoie de un certificat SSL. Oamenii vor să se simtă în siguranță atunci când navighează pe site și își dau informațiile personale, cum ar fi adresele și datele cardului de credit. Un certificat SSL va asigura criptarea informațiilor personale. Afacerile care au un site securizat prezintă ”https” în numele adresei lor și au un lacăt lângă nume care asigură cumpărătorul că acesta este certificat SSL.
- Stilul și design-ul site-ului – aspectele de mai sus sunt oarecum tehnice, dar să nu uităm și de costurile de design ale unui magazin online. Design-ul web nu costă la fel pentru fiecare afacere, asta este evident, întrucât cele care doresc un design mai complex sunt nevoite să cheltuiască mai mult decât cele care vor un design simplu. Dacă folosești o gazdă terță, cum ar fi WebWave sau Shopify, este posibil să plătești o taxă mai mică, dar design-urile pe care le obții de la acestea sunt șabloane, deci nu sunt complet personalizate pentru tipul de afacere pe care îl deții. Pe de altă parte, dacă dorești un design personalizat pentru a-ți crea un magazin online unic, va trebui să plătești o anumită companie sau persoană care să-ți creeze site-ul. În timp ce această opțiune este mai scumpă, cu siguranță este mult mai viabilă când vine vorba de a-ți crea acel magazin online la care visezi.
- Dimensiunea site-ului – un alt factor pe care trebuie să îl iei în considerare îl reprezintă dimensiunea site-ului, adică numărul de produse pe care îl poate înmagazina, numărul de pagini. Dacă ai o afacere micuță, poți începe prin a achiziționa un spațiu limitat, iar pe măsură ce magazinul online crește, poți opta pentru un spațiu mult mai mare.
- Funcționalitatea comerțului electronic – costul unui website de comerț electronic include costul pentru a-ți transforma site-ul, efectiv, într-un magazin online. Dacă ai deja un site web, va trebui să plătești pentru a-i adăuga și asigura funcția de comerț electronic. Unii dezvoltatori de platforme de magazin online, cum ar fi Shopify, îți oferă deja posibilitatea de funcționalitate a comerțului electronic. Chiar dacă nu este întotdeauna necesar să plătești suplimentar pentru a adăuga această funcție, este posibil să trebuiască să plătești mult mai mult pentru a-ți scala afacerea în funcție de numărul de comenzi înregistrate.
- Copywriting-ul – un alt cost vital pentru a construi un magazin online activ îl reprezintă copywriting-ul. Un conținut informativ bine scris, frumos, atractiv este o parte integrantă a unui website, așa că poate ar trebui să iei în calcul și acest cost. În aceeași măsură, va trebuie să apelezi la un content writer pentru a te asigura că magazinul online ajunge mult mai rapid la eventualii clienți, situându-se printre locurile fruntașe în ierarhia rezultatelor de căutare.
Când vine vorba de a-ți crea un magazin online, este important să iei în calcul foarte multe variabile. Nu este foarte ușor de gestionat, însă, atât timp cât deții noțiunile de bază, atât timp cât știi cum se comportă afacerea ta, care este piața de desfacere și cererea în ceea ce privește tipul de produse și servicii pe care le comercializezi, cu siguranță nu vei da greș. În aceeași măsură, este necesar ca întotdeauna să analizezi cu atenție statisticile, să-ți creezi o strategie de marketing eficientă, să analizezi rezultatele și concurența.
Un magazin online nu este greu de realizat, dar se poate dovedi deosebit de greu de întreținut. Însă atât timp cât ești dedicat, constant și îți dorești cu adevărat să ajungi la cât mai mulți potențiali cumpărători, nu ai cum să dai greș. Important este să analizezi bine terenul înainte de a te decide asupra acestui lucru.