Ce este dropshipping-ul?

(Last Updated On: September 15, 2022)

Probabil te-ai întrebat, măcar o dată, ce este drop shipping, întrucât foarte multe persoane iau în calcul acest „model de afacere”. În principal, dropshipping-ul reprezintă o strategie tot mai întâlnită de e-commerce, adică de comerț electronic, online, care permite magazinelor să vândă produse fără a păstra, însă, un inventar fizic al acestora. Cu alte cuvinte, fără a le avea, în mod permanent, la îndemână. Această strategie de afaceri nu doar că îți permite să pui la dispoziția clienților o gamă foarte variată de produse, ci și să colaborezi cu un număr mare de furnizori.

În cazul dropshipping-ului, persoana care se ocupă de comerțul cu amănuntul vinde produsul clientului, adică i-l face disponibil prin intermediul unei platforme specifice, cum ar fi, spre exemplu, PlatformeMagazinOnline.ro, apoi transmite comanda specifică, cea de vânzare, unui furnizor terț, care apoi expediază comanda direct clientului, în numele comerciantului de la care a fost achiziționat respectivul produs. Vânzătorii care apelează la dropshipping nu trebuie să investează în depozite, spații de depozitare, și nici nu se ocupă de procesul expediției.

Ce este dropshipping-ul?

Nu este așa de greu să înțelegi ce înseamnă drop shipping. După cum am menționat, reprezintă o modalitate prin care poți îndeplini comanda clienților fără a păstra, în stoc, produsele pe care le comercializezi. În schimb, vânzătorul achiziționează stocuri raportându-se la un anumit număr, de la o terță parte – de obicei o persoană care vinde en-ngros sau un producător – pentru a îndeplini comenzile. Cea mai mare diferență între dropshipping și modelul standard de comerț cu amănuntul este faptul că vânzătorul acționează drept intermediar între produs și client.

Ideea unui drop shipping business este foarte atractivă, ce-i drept, însă presupune atât avantaje, cât și dezavantaje. În primul rând, este ușor de pornit o astfel de afaceri, deoarece trebuie doar să îți găsești un furnizor și să creezi un website. De asemenea, eviți investițiile mari și cheltuieli mult prea exagerate, deoarece nu e nevoie să achiziționezi stocuri, să ai spații fizice pentru a depozita produsele și, de asemenea, nu implică riscuri prea mari: nu vei pierde niciodată bani din cauza stocurilor nevândute. Varietatea produselor este o altă variabilă foarte importantă.

Pe de altă parte, avantajele sunt reprezentate de faptul că, implicit, odată cu investiția mai mică, și randamentul poate fi mai mic. De asemenea, furnizorii de dropshipping percep, de obicei, taxe mai mari pentru producția pe moment, instantă. Concurența în drop shipping business este foarte mare, uneori aceleași produse fiind vândute de către mai mulți comercianți cu amănuntul, deoarece este puțin probabil ca furnizorii să accepte contracte cu o singură persoană. De altfel, companiile mai mari au o putere de cumpărare mai mare, primind reduceri substanțiale.

Cum funcționează modelul de dropshipping?

Pentru a înțelege ce înseamnă drop shipping, trebuie să înțelegi, înainte de toate, modul în care funcționează modelul acestei afaceri. Pe scurt, dropshipping-ul funcționează prin intermediul unor furnizori terți, care fabrică produsele ”just-in-time” (JIT), la momentul potrivit, pentru fiecare comandă în parte. Când comerciantul cu amănuntul primește o comandă din partea unui client, acesta transmite specificațiile furnizorului specific. Acesta, la rândul lui, având toate detaliile privitoare la comanda clientului, va creea produsul respectiv.

Când vine vorba de drop shipping păreri, această modalitate de afacere este adesea văzută ca o schemă de îmbogățire rapidă, fără prea mari bătăi de cap. Cu toate acestea, lucrurile sunt, chiar și aici, deosebit de complicate. În primul rând, la fel ca orice site de e-commerce, este nevoie de dedicare pentru a-l face să funcționeze și a avea succes. De asemenea, trebuie să acorzi o atenție sporită furnizorilor, să analizezi întotdeauna calitatea produselor livrate și să te asiguri de faptul că, în cele din urmă, clientul este mulțumit de acesta sau de serviciile achiziționate.

Care este rolul unui magazin online în cadrul modelului dropshipping?

Magazinul online reprezintă, de fapt, platforma pe care o va accesa viitorul client pentru a putea analiza oferta de produse. Astfel, acesta trebuie să fie bine pus la punct, să îi ofere clientului o gamă variată de produse din care poate alege, astfel încât drop shipping business să se poată bucura de succesul dorit. Spre exemplu, PlatformeMagazinOnline.ro îți pune la dispoziție toate soluțiile de care ai nevoie pentru a-ți transforma ideea de afaceri în realitate și, mai mult decât atât, pentru a avea succes pe o piață în care concurența este foarte mare.

Putem face referire la drop shipping to Amazon, în care, pur și simplu, sunt prezentate oferte de produse pe un site de drop shipping România, iar clientul, odată ce face o achiziție, este pus în legătură cu furnizorul principal. De asemenea, mai există și modele de afaceri în care clientul achiziționează de pe un anumit site, deținătorul acestuia comandă de pe alt site (la prețuri mult mai mici) și, ulterior, expediază produsul clientului. Deși, cu toate acestea, timpul de procesare al comenzii poate fi mult mai mare, în funcție de distanța la care se află furnizorul terț.

Care sunt costurile unui magazin de dropshipping?

După cum am spus, costurile pentru drop shipping business sunt destul de mici, fiind, în esență, reprezentate doar de faptul că trebuie să-ți creezi un website pentru a putea vinde și prezenta produse, adică o platformă, cum sunt cele disponibile pe PlatformeMagazinOnline.ro. Ulterior, în funcție de modelul de business adoptat, îți poți alege un plan pentru website care să fie în concordanță cu nevoile tale. Prețul furnizorilor nu este unul fix, fiind în strânsă legătură cu mai multe variabile: domeniul afacerii, cantitatea de produse comandate, distanța și altele.

Cât de atractiv este modelul de dropshipping?

Foarte multe drop shipping păreri sunt pozitive, în principal pentru că, de obicei, nu implică riscuri financiare mult prea mari. Cu alte cuvinte, nu riști să investești sume colosale pe care să le pierzi, deoarece, în principal, nu ești nevoit să-ți faci stocuri mari. Pur și simplu îți lansezi un site de e-commerce, apoi nu-ți mai rămâne decât să aștepți să vezi dacă ai sau nu comenzi. Singurii bani pe care i-ai putea pierde sunt, eventual, doar cei investiți în crearea magazinului online, însă este puțin probabil ca nici măcar investiția să nu o amortizezi în timp.

Există multe persoane care iau în calcul drop shipping business, pentru că reprezintă, într-o mare măsură, un model sigur de afaceri. Dacă tratezi lucrurile cu seriozitate, îți promovezi magazinul cum trebuie și ești constant, devotat și ai răbdare, cu siguranță îți poți duce afacerea drop shipping România la un cu totul alt nivel – cel dorit. Acum, că știi deja câteva lucruri despre ce înseamnă drop shipping și cum funcționează, care este modelul care trebuie urmat pentru a onora comenzi, poate ai putea lua în considerare această strategie de afaceri.

În concluzie, o idee venită de la SUA a ajuns și în țările europene și oferă micilor antreprenori o oportunitate inegalabilă.