Dacă ai o afacere și dorești să-i extinzi domeniul de vânzări, făcând-o mult mai accesibilă publicului larg, atunci cu siguranță trebuie să iei în considerare crearea unui magazin online. Indiferent de domeniul de activitate și serviciile sau produsele pe care le livrezi, atât timp cât nu îți listezi oferta pe internet, într-un astfel de magazin, vânzările vor fi mult scăzute. Pentru a explora la maximum posibilitățile, apelarea la o platformă e-commerce este esențială.
Deși crearea unui magazin online poate fi destul de solicitantă, acesta reprezintă un pas vital în dezvoltarea optimă a afacerii tale. Cumpărăturile și achizițiile făcute în online au crescut foarte mult în popularitate în ultimii ani, așa că de ce n-ai fi parte integrantă a acestei rețele dinamice de servicii? Deși investiția ar putea fi una mare, dacă îți optimizezi magazinul online, atunci aceasta va fi amortizată de numărul de vânzări pe care le vei înregistra.
În acest ghid vei găsi:
- De ce îți dorești un magazin online?
- Ce dorești să vinzi prin intermediul acestui magazin online?
- Ce te diferențiază față de alte magazine online?
- Care este grupul țintă pentru magazinul tău online?
- Care este modelul tău de business?
- Care vor fi modalitățile de promovare a magazinului online?

De ce îți dorești un magazin online?
Înainte de toate, dacă dorești să-ți creezi un magazin virtual, gândește-te la motivele pentru care ar trebui să iei în calcul această posibilitate. Trebuie să știi că un magazin online cu domeniu propriu reprezintă un fel de „carte de vizită” a afacerii tale. Potențialii clienți îți pot găsi mult mai ușor oferta și, astfel, o pot lua în considerare pe viitor. Mai mult decât atât, este vorba de faptul că ai posibilitatea să te adresezi unui număr extrem de mare de persoane.
Cu alte cuvinte, nu există niciun motiv pentru care să nu îți dorești ideea de creare magazin online. Într-adevăr, dacă afacerea ta este una la început, mult mai micuță, este în regulă să vinzi prin intermediul platformelor de socializare. Însă când vânzările încep să crească, clienții devin din ce în ce mai mulți, acesta reprezintă momentul în care, neapărat, trebuie să iei în considerare crearea unui magazin online pe care să-ți listezi ofertele și serviciile.
Ce dorești să vinzi prin intermediul acestui magazin online?
Indiferent de ceea ce dorești să vinzi prin intermediul unui magazin online, există posibilități aferente de a-ți înregistra oferta. De la articole de îmbrăcăminte, produse handmade, servicii de întreținere sau produse de curățat, nu există platforme e-commerce care să nu se plieze strict pe domeniul produselor tale. Important este să iei în considerare posibilitatea de realizare magazin online în momentul în care simți că afacerea ta a ajuns la un anumit grad de dezvoltare.
Ce te diferențiază față de alte magazine online?
Întrucât pe internet se găsesc zeci de magazine online care vând același tip de produse sau servicii, trebuie să știi ce te diferențiază de alte magazine online. Este vorba de ofertă, prețuri, calitatea produselor, modul în care interacționezi cu comunitatea ta? Sunt multe variabile care este vital a fi luate în calcul, asta dacă vrei să te diferențiezi față de concurență. În această ordine de idei, există foarte multe strategii pe care le poți aborda pentru a ieși în evidență.
Spre exemplu, un factor decisiv în cumpărături îl reprezintă prețul. Trebuie să ai mereu în vedere listarea unor prețuri într-o oarecare măsură mai mici decât cele ale concurenței, fără a transmite însă ideea unui deficit calitativ. De asemenea, ofertele periodice, promoțiile, voucherele personalizate, newsletterele reprezintă o modalitate prin care îți poți fideliza clienții actuali și, de asemenea, atrage noi potențiali cumpărători.
Care este grupul țintă pentru magazinul tău online?
Într-o afacere, este deosebit de important să cunoști profilul clienților tăi. În ce categorie de vârstă se încadrează, care este comportamentul de cumpărare specific și, de asemenea, chiar și nivelul de școlarizare, mediul din care provin. Atât timp cât îți cunoști clienții, vei ști cum să te pliezi întocmai pe așteptările pe care aceștia le au de la magazinul tău online. Iar acest lucru înseamnă că vor fi mult mai predispuși să cumpere de la tine și nu de la concurență.
De asemenea, este foarte important să-ți creezi o comunitate și pe cât este posibil să interacționezi cu aceasta. Postează mesaje pe platformele de socializare, creează giveaway-uri și încearcă să răspunzi la fiecare comentariu, fie el și negativ. Gestionează cât mai mult dinamica dintre afacerea ta și comunitatea acesteia. Versatilitatea joacă un rol cheie în orice afacere, în special în una ideea de creare magazin online html a fost deja pusă în aplicare.
Care este modelul tău de business?
Evident, trebuie să știi și care este modelul de afaceri al afacerii tale, modul în care aceasta creează, furnizează și captează valoare în contexte economice, sociale și culturale. Acest Model de Business face parte din strategia de afaceri pe care tu și echipa ta trebuie să o puneți la cale și, pe cât este posibil, să o urmați întocmai. Analizează în permanență informațiile primite, cifrele și cuantifică rezultatele pentru a trage concluzii cât mai viabile și aproape de adevăr.
Care vor fi modalitățile de promovare a magazinului online?
Când vine vorba de promovarea magazinului online, este important, înainte de toate procesul de optimizare magazin online. Deoarece există pe piață numeroase oferte, trebuie să știi cum să ieși în evidență. Procesul de optimizare joacă un rol vital, deoarece este important ca magazinul tău să fie listat printre primele opțiuni atunci când se realizează căutări pe motoarele de căutare. Altfel, este foarte posibil să rămână în umbră, anonim.
Optimizarea magazinului online se poate face în foarte multe moduri. În primul rând, anumite platforme e-commerce au mecanisme de optimizare integrate care, de altfel, își fac automat treaba. În aceeași măsură, este important ca platforma aleasă să-ți ofere posibilitatea unui blog pe care, constant, să postezi articole referitoare la produsele și serviciile pe care le livrezi. Este vorba de optimizarea SEO care, de fapt, reprezintă factorul decisiv în optimizare și promovare.
De asemenea, modalitățile de promovare trebuie bine puse la punct în strategia de marketing a afacerii tale. Evident, trebuie să investești bani și, de ce nu, chiar să apelezi la o companie de marketing care să te ajute să-ți duci afacerea la nivelul dorit. Dacă lucrurile se realizează cu seriozitate și determinare, îți vei amortiza investiția într-un timp foarte scurt, având parte de vânzările la care ai visat întotdeauna. Iar magazinul tău online va fi un standard în domeniu.
Concluzia este că un magazin online poate fi foarte ușor de creat și promovat cu ajutorul instrumentelor potrivite. De aceea, este bine să te informezi dinainte de a începe să lucrezi la ceva și astfel îți va fi mai ușor.