Recenzie ContentSpeed

(Last Updated On: April 28, 2022)

ContentSpeed își propune să pună la dispoziția companiilor servicii prin care acestea să fundamenteze un plan de digitalizare în mediul online, oferind antreprenorilor opțiuni viabile de a-și promova afacerea și, astfel, crește vânzările. La fel cu alte platforme de creare site-uri online rapid, aceasta are plusuri și minusuri pe care le vei descoperi în rândurile de mai jos. 

Față de alte platforme care oferă același tip de servicii, ContentSpeed include gama de prețuri medii, având, în momentul de față, peste 750 de clienți. Descoperă cum funcționează ContentSpeed, pentru a ști la ce să te aștepți pe viitor și a lua o decizie dacă o vei utiliza sau nu.

  1. Ușurința utilizării
  2. Funcții
  3. SEO
  4. Planuri
  5. Șabloane
  6. Ajutor în limba română

Ușurința utilizării

Când vine vorba de creare magazin online, o platformă cum este ContentSpeed este foarte ușor de folosit. Platforma ContentSpeed este atractivă, intuitivă, fiind potrivită indiferent de stadiul în care se află afacerea pe care o deții. Mai mult decât atât, iar acesta reprezintă chiar un beneficiu major, îți pune la dispoziție toate caracteristicile de care ai nevoie pentru a o putea folosi constant, fără să fie nevoie să-ți faci griji pe viitor.

La o adică, nu va trebui să iei în calcul schimbarea platformei pe care o utilizezi, raportându-te la dinamica evolutivă a afacerii tale. Interfața de administrare este, de asemenea, intuitivă, iar utilitatea este clar stabilită, la îndemâna oricui, încât chiar și cei mai puțin inițiați în domeniu o pot gestiona fără probleme. Orice utilizator va putea spune că este foarte ușor de folosit, dar acum depinde și la ce anume vrei să o folosești. De aici răsar mai multe întrebări clarificatoare: ce fel de site vrei, la ce îl vei folosi, ce funcții dorești să aibă, ce preț să aibă, ce șablon, vrei să plătești sau nu, etc. 

Funcții

ContentSpeed este o platforma magazin online care îți pune la dispoziție o gamă variată de funcții, printre care multitudinea metodelor de plată, soluții software de gestionare, peste treizeci de furnizori de marfă, găzduire, suport tehnic, comenzi rapide și sistem de marketing avansat: vouchere, discounturi, promoții 1+1, bonusuri și cadouri la anumite comenzi.

Efervescența funcțiilor este în directă legătură cu pachetul  pentru care optezi, având la dispoziție numeroase opțiuni care să te-ajute să-ți dezvolți afacerea după bunul plac. Înainte de toate, este important să știi în ce categorie se înscrie afacerea ta, pentru a face alegerea cea mai bună, de lungă durată.

SEO

În ceea ce privește partea de optimizare SEO, funcțiile SEO îți pun la dispoziție posibilitatea de a crea redirecționări, de a stabili lungimea unul URL, de a adăuga .html la anumite tipuri de pagină. Meta descrierile pot fi generate automat, utilizându-se anumite șabloane, pentru ca magazinul tău să fie cât mai vizibil publicului larg.

ContentSpeed utilizează schema.org, permițând crearea unui sitemap în format HTML – pentru vizitatori și XML – pentru motoarele de căutare. Funcție de tipul sitemap-ului, există numeroase setări personalizabile pentru a gestiona experiența de navigare a vizitatorilor, pentru a-ți crește șansele de fidelizare și, implicit, traficul pe site.

Planuri

În ceea ce privește planurile de abonament, acestea sunt raportate la nivelul la care se află afacerea ta online. Spre exemplu, planul StartUP (Închiriere) te ajută să-ți validezi afacerea online, dacă ești la început, asigurându-ți primii pași în eCommerce și posibilitatea de a livra primele comenzi, motiv pentru care este mult mai potrivit antreprenorilor care abia acum încep să-și facă vizibilă prezența în online. Cei care și-au dat cu păreri platformă au spus că planurile sunt destul de restrictive și nu se potrivesc neapărat celor aflați la început de drum care nu au fonduri ridicate. 

Pe de altă parte, planul Premium (Licență proprie B2C) îți oferă posibilitatea de automatizare, personalizare 100% a design-ului și integrare cu 30 ERP-uri din România. Cel de-al treilea plan, Portal B2B (Licență proprie B2B) este dedicat în special companiilor de distribuție, dispune de integrare ERP, CRM, WMS și SFA, automatizarea fluxurilor și alte funcții care să-ți susțină afacerea.

Șabloane

Opțiunile de customizare a site-ului sunt destul de limitate, având la dispoziție în jur de 24 de teme din care poți alege. Dintre acestea, totuși doar 3 sunt accesibile, fiind gratuite, însă pentru restul trebuie să plătești, uneori chiar o sumă destul de mare. În orice caz, investiția este una utilă, din moment ce, în general, o temă reprezintă primul contact cu potențialul client. Totuși, nu oricine își permite să-și cumpere temele care îl atrag și de aceea, la partea de șabloane, ContentSpeed stă destul de prost. 

De asemenea, platforma ContentSpeed îți permite și posibilitatea de a edita CSS-ul, astfel încât un anumit template să poată fi editat după bunul tău plac și după propriile așteptări – practice și estetice. Cu toate acestea, trebuie să ai ceva cunoștințe de coding, asta dacă nu vrei să plătești pe cineva să-ți editeze șabloanele. Tarifele pe oră ale programatorilor care te pot ajuta, te vor da pe spate. De aceea, opțiunea șabloanelor este una bună, atât timp cât poți modifica singur tot ce dorești să fie diferit. 

Ajutor în limba română

Spre deosebire de alte platforme de eCommerce, ContentSpeed îți pună la dispoziție posibilitatea de ajutor în limba română, dat fiind faptul că este, în speță, un proiect românesc. De la tutoriale, asistență telefonică și ghiduri pas cu pas, cu siguranță nu va fi necesar să apelezi la alte ajutoare pentru a-ți pune bazele propriului magazin online.

După cum am spus, interfața și panoul de administrare sunt intuitive, astfel încât n-ar trebui să întâmpini probleme în a edita, adăuga produse, funcții. Până te acomodezi cu site-ul, interfața de utilizare și toate funcțiile pe care le ai la dispoziție, vei vedea că, încetul cu încetul, lucrurile vor începe să vină de la sine.

Este important să alegi o platformă care să îndeplinească, în cele din urmă, cât mai multe aspecte pe care le asociezi cu magazinul tău, produsele și serviciile pe care le livrezi. Acesta reprezintă un punct esențial, vital în dezvoltarea afacerii tale, motiv pentru care, înainte de a face o alegere, trebuie să cântărești bine opțiunile, avantajele și, respectiv, dezavantajele.